Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2903.20150

420

Proziaki

Ponoć te placuszki, które przypominają w smaku chleb, mają 150 lat i po raz pierwszy robiono je na Podkarpaciu. Nie znałam ich wcześniej, choć bardzo przypominają placki, które piekliśmy na piecu u dziadków na wsi. Proziaki smakują świetnie, nadają się do różnego rodzaju sosów, czy sałat. Ja dałabym im miejsces gdzieś pośrodku, pomiędzy chlebem a podpłomykami. Tradycyjnie piecze się je na rozgrzanej płycie, blaszce. Ja upiekłam je na suchej patelni, choć można je upiec również w piekarniku. Pomysł pochodzi z programu Karola Okrasy "Okrasa łamie przepisy".

  • 20 g drożdży
  • 210-220 g mąki żytniej
  • 3 szczypty morskiej soli drobnoziarnistej
  • łyżka kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Do miski, w której będziesz mieszać ciasto, wsyp mąkę oraz cukier, sól i sodę. W łyżce przegotowanej, ciepłej wody, rozpuść drożdże. Dodaj do masy, po czym wbj jajka i dodaj śmietanę. Zagnieć ciasto, w razie potrzeby dosypując mąkę. Należy z nią jednak uważać, aby ciasto nie było za ciężkie. Odstaw ciasto na 15 minut, przygotuj stolnicę. Z ciasta uformuj wałek, taki, jak na kopytka. Pokrój grube na 3 cm kawałki, podsyp odrobiną mąki, po czym rozpłaszcz dłonią na równy, okrągły placek. Piecz na suchej pateli, do zrumienienia, ok. 2-3 minuty z każdej strony.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: