Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2901.20170

425

Proste ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe doskonale smakują ze szklanką mleka. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. W trakcie pieczenia w domu unosi się cudowny zapach miodu:-).

 

  • 180g miodu (150+30)
  • 100 g schłodzonego masła
  • 250 g przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sezamu do posypania

 

Na patelnię wlej 150 g miodu, podgrzej go i odparuj przez 5 minut. Gdy miód zgęstnieje, odłóż go do ostygnięcia. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj zimne, pokrojone masło, sól, cukier oraz wystudzony miód. Posiekaj składniki nożem, po czym zagnieć całość na jednolitą masę. Ważne, aby nie trwało to długo. Uformuj ciasto w walec o długości ok. 15 cm, owiń go folią i wsadź do zamrażalki na godzinę.

Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik do 190ºC. Pokrój ciasto ostrym nożem na plastry o grubości 3-4 mmm, po czym układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostały miód rozgrzej chwilę na patelni, po czym nim posmaruj ciastka i posyp je sezamem. Piecz ciasteczka przez 16-17 minut, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: