Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0503.20150

420

Porowy krem z rokpolem i oregano

Krem zniknął w mgnieniu oka, więc to tyle, jeżeli chodzi o przechwałki:-). Zupę przygotowuje się bardzo szybko. Bardzo polecam Wam ją podać z grzankami, najepiej razowymi-świetnie podkreślają smak kremu.

 

  • 2 pory
  • 1 ząbek czosnku                                                                   
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
  • 20 dag sera rokpol
  • 3-4 gałązki ore
  • 1 gałązka tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

+ 2-3 kromki razowego pieczywa

Oczyść dokładnie por, pokrój go na cząstki Nie musisz rbbić tego zbyt skrupulatnie, całość i tak zostanie zmiksowana:-). Na rozgrzanym maśle podduś ok. 5 minut por oraz dodaj czosnek, posól odrobinę. Przełóż wszystko do garnka,  wktórym będziesz gotować zupę, po czym zalej bulionem. Gotuj, aż por będzie miękki, po czym zmiksuj całość. Dodaj część sera, niech się rozpuści w zupie, przypraw do smaku. Na koniec doaj śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy.

Pokrój pieczywo na małe kwadraciki. Na rozgrzanej i suchej patelni podsmaż je, aż się zrumienią, po czym przełóż do miski.

Podawaj gorący krem z grzankami, pokruszonym serem oraz gałązką oregano.

Smacznego!:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: