Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3107.20160

210

Pomidory z czosnkowo-bazyliowym sosem

Prosta, ale jakże intensywna w smaku sałatka z pomidorów to doskonałe uzupełnienie do mięsa, ale także grzanek, czy potraw z grilla. Można ją jeść również samą, bez żadnych dodatków;-).

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 mała, czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej (polecam firmy Cymes)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść bazylii
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: świeżo zmielony pieprz, szczypta soli

Pokrój pomidory w grubsze plastry, ułóż na dużym talerzu i posyp pieprzem. Rozetrzyj w moździerzu czosnek (pokrojony w plastry), dodaj olej oraz liście bazylii. Wrzuć szczyptę soli. Rozcieraj dalej do uzyskania gęstego sosu. Dodaj pozostałe składniki: miód, sok z cytryny, oliwę, musztardę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Cebulę pokrój w cienkie piórka, rozrzuć na pomidory. Dodawaj duże kleksy sosu na pomidorach, odstaw na 15-20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: