Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2109.20140

640

Pomidorowa z domowym makaronem

Klasyczna i pyszna pomidorowa na pomidorach wyhodowanych we własnej szklarni-najlepsza z domowym makaronem:-). Miałam gości, więc zrobiłam jej więcej, ale zawsze możecie podzielić składniki na pół.

 

Pomidorowa:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5-6 l bulionu drobiowego własnej roboty
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, bialy pieprz

Makaron:

  • 300 g przesianej mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • ciepła woda (opcjonalnie)

Pomidorowa:

Pokrój wszystkie pomidory na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty sos. Przecedź go przez sito, aby usunąć pestki i skórki. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone drobno warzywa i gotuj całość, aż warzywa będą miękkie. Dodaj pomidorowy przecier, cukier i pozostałe przyprawy do smaku. Na koniec dodaj wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę oraz posiekaną pietruszkę. Podawaj z gorącym makaronem.

Makaron:

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i dodaj jajko. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajko i mieszaj je delikatnie z mąką. Dolej olej  i zagnieć ciasto, wyrób je. Rozwałkuj dość cienko i wytnij placki 5-6 cm na 15, zwiń i potnij na szerokość 0,5 cm. Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: