Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1403.20141

660

Placki dyniowo-ziemniaczane

Lubię wymyślać różne wersje placków ziemniaczanych. Od jakiegoś czasu zasmakowałam właśnie w plackach z dynią. Jedliście kiedyś takie? Bardzo polecam je na obiad.

 

  • 70 dag dyni
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek mąki pszennej (w zależności od konsystencji)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona pietruszka, mielony kminek

Zetrzyj dynię i cebulę na drobnych oczkach, natomiast ziemniaki na większych. Uwielbiam takie połączenie. Placki starte na większych oczkach są o niebo smaczniejsze.

Wbij jajka do przygotowanej masy, dodaj mąkę, przyprawy i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Należy wrzucić naprawdę sporo przypraw, najlepiej posmakować masę przed upieczeniem placków. Ja robię tak zawsze, nieważne, czy coś jest surowe, czy nie.

Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej mniejsze placki, lepiej się przewracają.

SMACZNEGO:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeMonikabardzo dobre placki, probowalam, polecam:)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: