Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0308.20170

425

Placek cukiniowy

Lato to doskonały czas na przygotowywanie posiłków lekkich, często bezmięsnych. Polecam Wam placek cukiniowy, z cebulką, serem feta i czosnkiem. Zapewniam Was, że szybko zniknie z Waszych stołów;-).

  • 3 małe cukinie
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • łyżka posiekanego szczypiorku*
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, odlej nieco soku. Nie za dużo, aby masa nie była za sucha. Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy. Dorzuć również parmezan i pokruszoną fetę. Przypraw obficie przyprawami. Dorzuć posiekany szczypiorek.

Wylej masę na okrągłą blaszkę o średnicy 23-24 cm. Piecz placek w temp. 180 st. C przez 35-40 minut, aż wierz się ładnie przyrumieni.

Placek cukiniowy najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ziołowym-to rzecz gustu i smaku;-). Można go przechowywać w lodówce nawet do 3 dni i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.

* Może być również posiekana bazylia, oregano lub tymianek.

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: