Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2808.20180

430

Pikantne pikle w zalewie słodko-kwaśnej

Jeżeli macie jeszcze ogórki, już nieco przerośnięte, które nie nadają się na kiszenie, to zawsze możecie je wykorzystać do zrobienia pikli. Prezentuję Wam dzisiaj przepis na pikle nieco bardziej pikantne, a do tego chrupiące, w zalewie słodko-kwaśnej.

 

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • ½ szkl. octu spirytusowego
  • 90 g cukru
  • 1/2 małej papryczki chili bez nasion
  • kurkuma
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • 3 ząbki czosnku

+ 4-5 wyparzone słoiki, mogą być np. półlitrowe

Umyte ogórki pokrój na słupki, usuwając gniazda nasienne. Włóż je do miski i zasyp trzema łyżkami soli, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, 5-6. Możesz je również pozostawić na całą noc. Po tym czasie odlej wodę, dodaj posiekany w plastry czosnek oraz 1/2 łyżeczki kurkumy. Dodaj również pokrojoną papryczkę. Wymieszaj wszystko, odstaw.

W garnku zagotuj dwie szklanki wody z octem i cukrem. Do słoików wsyp po 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz dodaj liść laurowy. Włóż ogórki, tyle, aby mieć miejsce na zalewę, która ma je zakrywać. Wlej zalewę do każdego ze słoików. Jeżeli zdarzy się, że zabrakło Ci zalewy, to możesz zawsze uzupełnić słoiki przegotowaną wodą.

Pasteryzuj słoiki w garnku rozkładając na dnie jakąś ściereczkę kuchenną lub inny kawałek materiału. Gotuj słoiki przez 10 minut od zimnej wody. Wyciągnij, pozostaw do wystygnięcia.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: