Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0804.20140

420

Pikantna zupa z kurczakiem i kukurydzą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zupa, którą przygotowałam, jest zdecydowanie dla osób, które uwielbiają ostry smak potraw.  Zupa jest dość gęsta i sycąca. Przepis pochodzi od Pascala Brodnickiego. Nieco go zmodyfikowałam.

 

  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 40 dag fileta z piersi kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 1,5 bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • przyprawy: sól

Zagotuj bulion. Mięso oprósz solą, obsmaż na oliwie (po 3 minuty z każdej strony). Powinno być lekko zrumienione, ale w środku jeszcze surowe. Obsmażone mięso przełóż na talerz, a na tłuszczu zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Oprósz mąką  i zasmaż mieszając. Wsyp ją do garnka z bulionem i zagotuj na większym ogniu. Kurczaka pokrój w drobną kostkę, a kukurydzę odcedź.

Do garnka wsyp kukurydzę, dodaj mięso oraz sok pomidorowy. Gotuj ok. 5-10 minut. Na koniec posól do smaku, wsyp pietruszkę i wymieszaj.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: