
860
Piętrowiec rumowy z masą serową
Niewątpliwie jest to ciasto wymagające sporo czasu, ale warto, wierzcie mi, że warto go przygotować:-). Ciasto jest nasączone rumem, czekoladowe z masą maślano-serową:-)
Wszystkim Czytelnikom życzę radosnych, zdrowych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku 2016:-)
Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i ½ szklanki mąki przesianej pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- łyżeczka sody
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
Poncz:
- 2 kieliszki rumu
- 4 łyżki przegotowanej wody
Masa serowa:
- kg twarogu dwukrotnie mielonego (np. firmy Zott, już gotowy)
- budyń waniliowy z cukrem
- 1/3 szklanka mleka
- szklanka drobnego cukru
- 4 żółtka
- 20 dag masła
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kakao do posypania
Ciasto: jajka utrzyj z cukrem, dodaj kakao. Dodaj mąkę i przyprawy oraz proszek do pieczenia i sodę. Zmiksuj krótko do wymieszania składników. Okrągłą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Piecz je przez 35 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Przestudź.
W misce wymieszaj rum z wodą.
Masa serowa: masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując dalej dodawaj powoli ser oraz żółtka. Masa nieco zgęstnieje. Przełóż masę do duzego garnka. Budyń wymieszaj z mlekiem i dodaj do masy. Mieszaj i zagotuj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do przestygnięcia.
Przekrój ciasto na trzy blaty. Pierwszy ułóż na dnie tortownicy (wcześniej ściągnij obręcz), polej rumem z wodą. Wyłóż 1/3 masy serowej, po czym przykryj drugim blatem, który również nasącz rumem. Dodaj drugą część masy, a na koniec ostatni blat. Posmaruj go resztką masy, oprósz kakao.
Ciasto powinno poleżeć trochę w lodówce, zanim go zjecie:-). Tak ok. 2-3 h.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć