Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3006.20160

620

Pierś indyka z sosem musztardowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczoną pierś indyka możecie wykorzystać wykorzystać na wiele sposobów: jako główne danie obiadowe, do różnych sałatek, czy też jako wędlinę do kanapek. Pieczeń piekłam w bardzo niskiej temperaturze, dzięki czemu wyszła soczysta i krucha. Najlepiej smakuje z dodatkiem pysznego sosu:-).

  • 1,20 kg piersi z indyka
  • 5-6 szparagów (opcjonalnie)

Marynata:

  • ¾ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy (ostrej lub łagodnej, wg upodobania)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • przyprawy: ziele angielskie, 3-4 liście laurowe, sól, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili

Sos:

  • łyżka masła
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy
  • przyprawy: pieprz, sól

+ folia aluminiowa oraz sznurek

 

Umytą pierś z indyka włóż do dużej miski, w której będziesz ją marynować. W moździerzu utrzyj pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, dodaj przyprawy: sól, paprykę, ziele angielskie. Ucieraj dalej z przyprawami. Jeżeli masz dość duży moździerz, to kontynuuj robienie marynaty i dolej olej, miód i musztardę. Jeżeli nie, to przelej całość do miseczki. Marynata musi być dość słona. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki i wetrzyj bardzo dokładnie w indyczą pierś. Dodaj również rozmaryn. Przykryj miskę talerzykiem bądź folią i wsadź mięso do lodówki na dobę. W międzyczasie obróć kilka razy, aby przyprawy dokładnie wniknęły w mięso. 

Po upływie tego czasu przygotuj szparagi. Odłam końcówki, ugotuj je, odłóż. Rozłóż mięso, dodaj szparagi i zawiń ciasno w rulon. Obwiąż mięso sznurkiem w dwóch, trzech miejscach, żeby pieczeń miała ładniejszy kształt. Przenieś ją na blaszkę, albo do naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie masz pokrywki, to przykryj  mięso folią aluminiową matową stroną do mięsa i piecz w temperaturze 120 C przez 2 godziny i 20 minut.

Odlej sok powstały w trakcie pieczenia do rondelka. Dodaj 3 łyżki wody, masło i przyprawy do smaku. Gotuj chwilę na małym ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec dodaj musztardę oraz śmietanę.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: