Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0605.20150

540

Pierogi z serem

Pierogi z serem zna chyba każdy z Was:-). Prosty przepis na bezmięsny obiad gości często na polskich stołach. Jest kilka przepisów na ciasto pierogowe: z masłem, z jajkiem, bez jajka, z gotowanymi ziemniakami, etc. Ja przygotowuję ciasto według przepisu mojej Mamy, czyli po prostu mieszam mąkę z bardzo ciepłą wodą:-).

Z tych składników wyjdzie ok. 30 pierogów wycinanych tradycyjną szklanką.

  • 500 g przesianej mąki pszennej (używam zazwyczaj mąki tortowej)
  • szklanka bardzo ciepłej wody
  • sól
  • 400 g białego sera półtłustego lub tłustego
  • łyżka syropu waniliowego
  • jogurt do polania
  • cukier

Przesianą mąkę wysyp na stolnicę i zacznij powoli łączyć ją z wodą. Uformujesz w ten sposób gładkie, sprężyste ciasto. Przygotuj wałek, wysyp odrobinę mąki na stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Zacznij wykrawać szklanką okrągłe placki. Ser wymieszaj z cukrem według własnych upodobań co do słodkości. Weź placek w lewą dłoń, zrób wgłębienie i nałóż farsz. To samo zrób z pozostałymi plackami aż do skończenia placków. Pamiętaj o mocnym dociśnięciu brzegów pierogów, aby się nie rozwaliły w wodzie podczas gotowania. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, ok. 3-4 minut od wypłynięcia.

Podawaj gorące z jogurtem lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: