Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0712.20140

540

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznam, że jak usłyszłam od Siostry, z czym jadła ostatnio pierogi, to jakoś to połączenie do mnie nie przemawiało. Jestem jednak przekorna z natury i oczywiście bardzo otwarta na nowe smaki i połączenia. Postanowiłam po prostu zrobić te pierogi i...okazało się to świetnym pomysłem. Farsz smakuje doskonale, ale konieczne jest dodanie podsmażonej cebuli do środka.

  • 250 g białego sera
  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • przegotowana, ciepła woda
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek

Przygotowania zacznij od farszu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle. Przełóż ser do miski, dodaj ugotowaną kaszę, cebulę oraz rozbełtane wcześniej jajko. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy do smaku.

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę i dolewając partiami ciepłą wodę zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko, po czym szklanką wytnij placki. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Gotuj je w posolonej wodzie ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Pierogi najsmaczniejsze są odsmażone na patelni. Można podawać je również z podsmażoną cebulką.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: