Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1412.20160

535

Pierniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniki zrobiłam tydzień temu i zanim zmiękły, to ich ilość znacznie się zmniejszyła w międzyczasie;-). Tym razem pierniczki zrobiłam tylko na samym naturalnym miodzie. Lukrowanie to zawsze niesamowita frajda:-). W tym roku ułatwiłam sobie jednak zadanie i polukrowałam ciastka gotowym, białym lukrem.

Przepis na ok. 50 pierników.

  • 200 g przesianej mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka przyprawy do pierników
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao (opcjonalnie)

Rozpuść masło z miodem w garnku, przestudź. Połącz w misce wszystkie suche składniki, czyli mąkę, sodę, przyprawy oraz kakao, jeżeli je dodajesz. Wlej do miski przestudzone, rozpuszczone masło z miodem i zmiksuj, albo wymieszaj. Wsadź ciasto do lodówki na 20 minut, będzie Ci łatwiej je rozwałkować na stolnicy.

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na 2-3 mm placek i wyciskaj dowolne kształty. Piecz pierniki w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut na papierze do pieczenia. Jeżeli chcesz powiesić pierniki na choinkę, to zrób w piernikach dziurkę, np. słomką. Możesz to zrobić w surowym cieście lub tuż po upieczeniu, kiedy pierniki są jeszcze miękkie.  Polukruj pierniczki jak lubisz:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: