Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2001.20140

250

Pieczone ziemniaczki z pomidorową salsą

Proste danie tak naprawdę  dla wszystkich: na imprezę, podwieczorek czy nawet drugie danie.

 

  • 70 dag ziemniaków
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili Tao-Tao
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: słodka, czerwona papryka, kurkuma, sól, pieprz, oregano

Ziemniaki: obrane i osuszone ziemniaki pokrój na cząstki i wrzuć do większej miski, w której będzie je można swobodnie wymieszać. Dorzuć przyprawy: sól, pieprz, czerwoną paprykę, szczyptę kurkumy i łyżeczkę oregano. Polej ziemniaki czterema łyżkami oliwy z oliwek i porządnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przerzuć na blaszkę i piecz najpierw w 200°C przez 20 minut, później zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez ok.10-15 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa, trzy razy ziemniaki. Ja, po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, polałam je jeszcze odrobiną oliwy, aby nie były suche.


Salsa: posiekaj bardzo drobno pomidora, wrzuć do miski. Zrób to samo z cebulą i dorzuć do pomidora. Wlej sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki, przypraw do smaku solą, wymieszaj dokładnie.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: