Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1701.20180

545

Pieczone pierogi z farszem meksykańskim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do pieczonych pierogów możecie użyć dowolnego, wytrawnego farszu. Ja przygotowałam je z nadzieniem meksykańskim, bardziej na pikantnie. Jeżeli chcecie zrobić bezmięsne pierogi, to polecam farsz z ciecierzycy lub ze szpinaku i fety.

 

Pierogi:

  • 180 g mąki pszennej
  • 30 g mąki pszennej razowej
  • 5-6 łyżek wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • suszona pietruszka lub koperek
  • szczypta kurkumy

Farsz:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • papryczka chili
  • sól

+rozbełtane jajko i pędzelek

Najpierw przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj mięso oraz pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Musisz pilnować, aby mieć jak najmniejsze zgrubienia mięsa, łatwiej Ci będzie wtedy zlepiać pierogi. Po dwóch minutach posól mięso i trzymaj dalej na małym ogniu często mieszając przez 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz odsączoną fasolę. Wymieszaj, dodaj papryczkę chili według uznania oraz koncentrat pomidorowy.

Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C.

Rozpuść masło w rondelku. Do miski wrzuć oba rodzaje mąki, jajko, suszone drożdże, sól oraz przestudzone masło. Miksuj całość przez 5 minut, aż powstanie gładkie ciasto. Przełóż je na stolnicę i rozwałkuj. Wytnij kółka szklanką, kubkiem lub radełkiem-uzyskasz wtedy ładny, falisty brzeg pieroga. Nadziewaj pierogi farszem, smaruj brzegi pierogów jajkiem i dokładnie zlepiaj.

Tak przygotowane pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je pozostałym jajkiem. Piecz pierogi w temp. 180 st. C przez 23-24 minuty.

Pierogi można podawać z sosem tzatziki, tatarskim, czosnkowym, salsą mango, salsą pomidorową lub jogurtem naturalnym czy kwaśną śmietaną.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: