Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0508.20180

220

Pieczone nektarynki z kardamonem

Aby w zimie móc się rozkoszować urozmaiconą zawartością słoików, przygotowałam również pieczone nektarynki, do których dodałam kardamon. Na początek wersja próbna, na dwa słoiki. Później okazało się, że zdecydowanie trzeba dorobić kolejne;-).

  • 2 kg dojrzałych nektarynek
  • 3/4 szkl. brązowego cukru
  • 3 ziarenka kardamonu

+ dwa słoiki 300 ml, blaszka

 

Umyte nektarynki przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Ułóż na blaszce skórką do dołu, posyp równomiernie cukrem. Kardamon zgnieć na desce i dodaj do nektarynek. Piecz je w temp. 200 st. C przez ok.15-20 minut, do momentu, aż nektarynki znacznie się skurczą, a sok nieco wyparuje.

Dalej postępuj jak w przypadku zwykłego pasteryzowania, czyli włóż zakręcone słoiki do piekarnika nagrzanego do 100-120 st. C i trzymaj je przez 20-25 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: