Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0809.20130

5130

Pieczona kaczka z musem śliwkowo-jabłkowym

Przyznam, że kaczka zasmakowała mi bardziej niż kurczak. Jest zdecydowanie bardziej soczysta. Nic dziwnego, wytopiłam z niej ok. 2 szklanek tłuszczu;-) Naprawdę warto ją czasami przygotować na niedzielny obiad, pomimo tego, że jest o połowę droższa od kurczaka. Do kaczki przygotowałam kaszę jęczmienną z warzywami. 

 

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg)                                               
  • 8 śliwek świeżych+ garść suszonych
  • ½ szkl. rodzynek
  • 5 jabłek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szkl. wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 worki kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • łyżka masła
  • pół małego pora
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, cynamon

Umyj dobrze kaczkę i natnij skórę w kilku miejscach. Natrzyj kaczkę porządnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Nie obieraj czosnku, tylko rozgnieć go nożem. Włóż czosnek do środka i pod skrzydła. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, aby kaczka dobrze przeszła wszystkimi przyprawami.

Nazajutrz: obierz dwa jabłka, pokrój je w większe kawałki, omijając gniazda nasienne. Wyciągnij czosnek ze środka, obierz ze skórki i włóż ponownie. Posól kaczkę jeszcze trochę z zewnątrz, a także wewnątrz. Do środka dodaj również jabłka, garść rodzynek oraz suszone śliwki. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wyłóż kaczkę na zwykłą blaszkę. W takiej temperaturze piecz kaczkę ok. 20-30 min, później zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz dalej. Jak tylko wytopi się trochę tłuszczu, to polej nim kaczkę, nawet kilka razy. Później odlej z blaszki nadmiar tłuszczu, aby się nie spalił. Pod koniec pieczenia dodaj na kaczkę część owoców z sosu, polej ją też tym sokiem z jabłek. Kaczka będzie gotowa po ok. 3 godzinach. Im dłużej piecze się w niższej temperaturze, tym smaczniejsza i bardziej soczysta jest w środku.

Mus: w międzyczasie możesz przygotować mus. Obierz pozostałe jabłka, pokrój je na małe kawałki. Wypestkuj śliwki, pokrój je drobniej i wszystko wrzuć do garnka, wlej szklankę wody. Dorzuć rodzynki i cukier. Niech całość się gotuje na małym ogniu. Później zmiksuj wszystko na mus. Koniecznie przypraw mus pieprzem i szczyptą soli, dla równowagi smaku.

Kasza: ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. W oddzielnym garnku roztop masło, dorzuć posiekany drobno por oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Jak warzywa zmiękną, to wsyp kaszę i wlej trochę wody. Wymieszaj wszystko dobrze i przypraw do smaku.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: