Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0203.20150

440

Pieczeń w cieście francuskim

Dzisiaj proponuję Wam potrawę dość efektowną i pyszną zarazem, ale niewątpliwie czasochłonną. Czy nie warto jednak spędzić trochę czasu nad jedzeniem, aby później móc cieszyć takim bogactwem smaku?;-) To danie zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Zachęcam do przygotowania pieczeni. A jak połączycie ją z pieczonymi w piekarniku ziemniakami, to będzie to wręcz uczta doskonała:-).

  • 40 dag wędzonego boczku (o dł ok. 10-12 cm)
  • 20 dag pieczarek
  • 50 dag polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 żółtko
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, ostra papryka, majeranek

+ folia spożywcza

Wymyj polędwiczkę pod zimną wodą, usuń ostrym nożem błonki. Posól ją i popieprz, po czym usmaż na oleju po 3 minuty z każdej strony, odłóż na talerz, aby mięso "odpoczęło". Mięso mielone podsmaż na łyżce oleju, na tej samej patelni. Dodaj do niego przepuszczony przez praskę czosnek i przyprawy: sól, pieprz, trochę majeranku, słodką i ostrą paprykę. Pieczarki obierz ze skórki i pokrój na plastry. Boczek pokrój w 4-5 plastry. Wyciągnij ciasto francuskie, rozwiń je delikatnie, po czym układaj warstwami: 2 plastry boczku, na to połowę mięsa mielonego. Następnie ułóż na tym polędwiczkę w całości. Przykryj ją pozostałą częścią mięsa mielonego oraz plastrami boczku. Posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Przykryj ciastem francuskim i dokładnie posklejaj wszystkie boki, po czym posmaruj całość rozbełtanym żółtkiem.

Piecz pieczeń najpierw w temp. 170°C przez 30 minut, po czym zwiększ temperaturę do 180°C i piecz kolejne 10 minut.

Po upieczeniu pozostaw w piekarniku przez 10 minut, po czym podawaj z ulubionymi dodatkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pomysł na pieczeń pochodzi z programu Ewy Wachowicz: "Ewa gotuje".

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: