Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0105.20160

615

Pieczeń rzymska z groszkiem

Zrobiłam tę pieczeń, żeby trochę odpocząć od sklepowych wędlin:-). Pieczeń pokrojona w cienkie plasterki świetnie komponuje się z ciemnym pieczywem i ulubionymi dodatkami, jak pomidor, awokado, sos musztardowy, etc. Zależy, kto co lubiJ. Pieczeń rzymska, zwana przez niektórych również klopsem, doskonale nadaje się również na główne danie. Do pieczeni dodałam zielony groszek, ale możecie dodać np. brukselkę czy fasolkę szparagową.

 

  • 1,20 kg mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, najlepiej 50/50)
  • 15 dag zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • świeży tymianek
  • olej
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona słodka papryka

 

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj cebulę z czosnkiem, jajko. Ugotuj groszek, dodaj go również do mięsa. Dodaj 1/2 łyżeczki papryki oraz sól, pieprz oraz posiekany tymianek. Wymieszaj wszystko, posmakuj, czy nie musisz dodać dodatkowej porcji przypraw. Keksówkę posmaruj odrobiną tłuszczu, posyp bułką tartą. Przełóż do niej mięso, po czym wstaw do piekarnika na 50-60 minut, temp.180°C.

Gotową pieczeń pozostaw do wystudzenia w formie, ale wcześniej zlej cały sok. Będzie świetną bazą do pysznego sosu:-). Możesz go zagęścić odrobiną chleba lub mąki oraz dodać odrobinę śmietany i masła.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: