Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2404.20180

215

Pieczarki nadziewane czerwoną soczewicą

Pieczarki nadziewane czerwoną soczewicą to dobra alternatywa na ciepłą kolację, lunch, brunch. To również smaczna opcja dla osób, które są na diecie: pieczarki są niskokaloryczne, a czerwona soczewica dostarcza dużo potrzebnych dla organizmu składników, jak np.: witaminy z grupy B, witaminę K oraz potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez, etc. Więcej możecie poczytać o soczewicy tutaj.

  • ok. 12-14 mniejszych pieczarek lub 8 większych
  • 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
  • 1/2 cebuli                                                                            
  • duży ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka, czerwona papryka

+ jogurt naturalny (w wersji wegetariańskiej) lub sojowy (w wersji wegańskiej), naczynie do zapiekania

 

Soczewicę przesyp na sito i opłucz dwa, trzy razy. Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz, przełóż do miski. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę, przypraw do smaku, dodaj posiekaną pietruszkę. 

Pieczarki obierz ze skórki. Nałóż farsz do każdej z nich i ułóż w naczyniu. Polej pieczarki oliwą z oliwek. Piecz je w temp. 180 st. C przez 15 minut.

Podawaj z jogurtem lub polane oliwą.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: