Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3006.20140

1010

„Pięciominutowe” ciasto z truskawkami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zbliżający się koniec  sezonu truskawkowego koniecznie musiałam zrobić ciasto, które zapewne każdy z Was zna. Proste w wykonaniu, oprószone lekko pudrem, z zatopionymi  truskawkami. Delikatne i puszyste, polecam:-).

 

  • 1 kg truskawek
  • 1 margaryna (w temperaturze pokojowej)
  • 1 i ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia

 

Obrane z szypułek i umyte truskawki przekrój na pół.

Ubij mikserem margarynę z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, nadal ubijając, ale na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj partiami do ciasta i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Przygotuj formę, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na to masę, ułóż ż truskawki. Piecz przez ok. 40 minut w 180°C.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: