Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0302.20170

225

Pasztetowe muffinki z marchewki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na ziarenkach pieprzu mogliście już poczytać o przepisie na wegetariański pasztet z białej fasoli czy też pasztet z białych warzyw. Dzisiaj kolej na jedno z moich ulubionych warzyw, czyli marchewkę:-) Pasztet upiekłam w postaci muffinek, ponieważ okazało się, że mam za mało masy jak na keksówkę. To był jednak dobry pomysł: muffinkowy pasztet świetnie się nadaje na lunch czy przekąskę.

 

  • 800 g obranej marchwi
  • cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 jajka
  • olej do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 cm imbiru
  • suszona pietruszka
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki curry

+6 foremek do muffinek

Obrane marchewki pokrój na mniejsze kawałki, polej odrobiną oliwy oraz trochę posól. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz do miękkości. Foremki do muffinek wysmaruj odrobiną oleju, po czym podsyp odrobiną bułki tartej.

Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekaj i podsmaż na oleju.

Upieczoną i przestudzoną marchewkę wrzuć do miksera, dodaj podsmażoną cebulę oraz jajka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy. Wszystko zmiksuj na masę, w której będą wyczuwalne kawałki marchewki. Tak przygotowany pasztet smakuje najlepiej:-). Dodaj pietruszkę, wymieszaj.

Gotową masę przełóż do przygotowanych foremek i piecz w 180ºC przez 40-45 minut, aż wierzch się zrumieni.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: