Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1901.20172

425

Pasztet z białych warzyw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie przepadam za pietruszką. Jedynym sposobem na to warzywo jest dla mnie albo pokrojenie jej drobno lub starcie na tarce lub pieczenie. I tu faktycznie się poddaję, ponieważ pieczona pietruszka z odrobiną soli i oliwy jest naprawdę dobra:-). Dzisiaj przygotowałam pasztet z upieczonych białych warzyw, czyli selera i pietruszki. Przepis Agnieszki Maciąg.

Do czasu podanego w czasomierzu należy doliczyć czas pieczenia warzyw oraz samego pasztetu: łącznie 2,5 godziny.

  • 4-5 pietruszek
  • seler
  • cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek kaszy manny
  • olej roślinny, np. słonecznikowy
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • odrobina bułki tartej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

 

Obierz wszystkie warzywa. Pietruszkę oraz seler pokrój w talarki i wrzuć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Piecz warzywa z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli. Temperatura pieczenia: 190ºC, czas: ok. półtorej godziny, czyli do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.

W międzyczasie wlej olej na patelnię, posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i przysmaż. Dałam 1/3 szklanki oleju, wszystko ma być w nim zanurzone.

Zmiksuj warzywa niezbyt drobno, aby były wyczuwalne kawałki warzyw. Dodaj przysmażoną cebulę, jajka, przyprawy oraz kaszę mannę. Wymieszaj masę dokładnie. Keksówkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp bułką tartą. Piecz pasztet w temperaturze 180ºC, przez 50-55 minut, do uzyskania złotego koloru.

Pasztet świetnie smakuje z chrzanem i ulubionymi ogórkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeMartaCześć! Pasztet jest pyszny i robię go na każde Święta:) Ponieważ w tym roku mam dość duże obłożenie zastanawiam się jak długo pasztet może stać w lodówce? Pozdrawiam!ziarenka pieprzuCieszę się, to jeden z moich ulubionych:-) Wiesz co, bez problemu może być nawet tydzień w lodówce, on nie wysycha tak, jak np. z białej fasoli. Ten ostatni musi być zjedzony szybciej. dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: