Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20180

645

Pasztet w słoiku

Poza pasztetami warzywnymi, które mieliście okazję zobaczyć na moim blogu, jak np. pasztet z białych warzyw czy pasztet z fasoli, dzisiaj zamieszczam przepis na mięsny pasztet w słoiku, o niebo lepszy od wszelkich pasztetów kupowanych w puszce, a przede wszystkim naturalny, z indyczego mięsa i warzyw. Zapasteryzowane słoiki można trzymać w chłodnym miejscu przed długi czas.

  • 600 g mięsa z nogi indyka
  • 150 g wątróbki z indyka
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa

+3 małe, wyparzone słoiki

Mięso pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj w osolonej wodzie w dodatkiem 3-4 ziaren ziela angielskiego oraz 3 liśmi laurowymi. Pod koniec gotowania dodaj do garnka wątróbkę i gotuj dalej przez 15 minut. Odcedź mięso. W oddzielnym garnku ugotuj wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki, odcedź, ale nie wylewaj wody.

Zmiel mięso z zielem i liśćmi oraz warzywa minimum dwa razy i przypraw sporą ilością soli i pieprzu. Dodaj odrobinę wywaru z warzyw, oceń po konsystencji, ile płynu wlać. Pasztet nie może być zbyt suchy. Dodaj do smaku majeranek oraz gałkę, wymieszaj dokładnie.

Gotowy pasztet przełóż do słoików. Do garnka włóż na dno kawałek materiału i ułóż w nim słoiki. Wlej tyle wody, żeby prawie przykryła słoiki, ale nie zakrywała wieczka. Gotuj słoiki na małym ogniu przez godzinę, pozostaw w garnku. Nazajutrz gotuj słoiki przez pół godziny, wyciągnij, przestudź.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: