Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2408.20160

830

Pasztet sojowy

Nic dziwnego, że soję wprowadzają do diety nie tylko wegetarianie czy weganie. Ta strączkowa roślina bogata jest w pełnowartościowe białko oraz całe mnóstwo tłuszczów nienasyconych, czy witamin z grupy B. Ziarno jest bardzo smaczne i można z niego robić rozmaite potrawy, takie, jak kotlety, sałatki, zupy, czy też pasztety. 

  • 400 g ziarna soi
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • łyżka pestek dyni
  • bułka tarta
  • odrobina masła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszony tymianek

+ keksówka

+ dodatkowa, większa od keksówki, forma

Ziarno namocz w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Wody musi być w garnku znacznie więcej, tak ok. 3 cm ponad poziom ziarna. Soja podczas namaczania zwiększa swoją objętość. Nazajutrz odlej wodę i przepłucz porządnie ziarno na durszlaku. Ugotuj soję z odrobiną soli do miękkości. Ugotuj również marchewkę. Przepuść soję i marchewkę przez maszynkę do mielenia, po czym wsyp całość do miski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju (ok. 1/3 szklanki), a na koniec dodaj czosnek. Dorzuć cebulę z czosnkiem do soi. Dodaj jajka oraz przyprawy. Próbuj w międzyczasie, czy masa jest odpowiednio przyprawiona, ponieważ do pasztetu trzeba wrzucić naprawdę sporą ilość przypraw. Jeżeli zauważysz, że masa jest zbyt sucha, to dolej trochę oleju.

Rozgrzej piekarnik. Przygotuj keksówkę: wysmaruj ją masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej masę, wyrównaj i uderz foremką kilka razy w blat. Posyp masę pestkami dyni. Włóż keksówkę do większej formy i wlej wodę do połowy keksówki. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawi, że pasztet nie będzie suchy. Piecz pasztet w temp. 180°C przez ok. godzinę. Jeżeli zauważysz, że wierzch za bardzo się spieka, to przykryj go folią aluminiową. Na wierzchu powinna pojawić się złoto-brązowa skórka.

Pasztet można jeść zarówno rozsmarowany na ulubionym chlebie, jak i z innymi dodatkami na ciepło.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: