Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1701.20162

430

Paszteciki z soczewicą i suszonymi pomidorami

Wegetariańska wersja pasztecików jest absolutnie przepyszna:-). Czerwona soczewica, suszone pomidory i czosnek, a wszystko zapieczone w cieście francuskim.

 

  • 150 g czerwonej soczewicy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 suszonych pomidorów
  • jajko
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • olej do smażenia
  • łyżeczka czarnuszki lub sezamu
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, czerwona słodka papryka, suszona bazylia

Ugotuj soczewicę do miękkości. Zajmie to ok. 5 minut. Cebulę, czosnek i suszone pomirory drobno posiekaj. Wrzuć posiekane warzywa na patelnię i lekko przysmaż na oleju. Przestudź i dodaj do soczewicy. Dodaj również białko, przypraw i wymieszaj. Rozbełtaj żółtko.

Połóż płat ciasta na stole lub stolnicy, przetnij na pół wzdłuż ciasta. Rozłóż farsz na środek każdego paska, po czym zawiń w rulon. Posmaruj ciasto żółtkiem. Potnij ciasto ostrym nożem ukośnie na mniejsze kawałki. Nie przejmuj się, że farsz trochę wychodzi, to wszystło się zapiecze i stężeje. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz paszteciki w tem. 200°C, przez ok. 15-20 minut. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paszteciki świetnie smakują na ciepło, bez dodatków, ale jeżeli lubisz, to można je podawać z różnymi sosami czy bulionem warzywnym, barszczem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeMonikhej,są wyśmienite, miałam okazję skosztować, lekkie, dobrze przyprawione,farsz tez odpowiednio dobrany,tylko robić i jeść:)ziarenka pieprzuCieszę się, że Ci smakowały:-)dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: