Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0503.20170

460

Paszteciki z mięsem i czerwonym barszczem

Jak widzicie, ziarenka pieprzu nie zawsze kierują się sezonowością:-) Paszteciki w marcu? Dlaczego nie?:-) Wszyscy uwielbiamy je z tradycyjnym, czerwonym barszczem, więc gdy tylko mam chwilę, to wyrabiam, mieszam i przyprawiam:-).

Na ziarenkach pieprzu mogliście wypróbować również przepis na wegetariańską wersję pasztecików. Dzisiaj bardziej popularne paszteciki z wątróbką, wieprzowym mięsem i warzywami . A do tego klasyczny barszcz czerwony. Lubicie takie połączenie?:-)

Ciasto:

  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/ łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Farsz:

  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  •  pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, liście laurowe, majeranek

Barszcz czerwony:

  • 2 czerwone buraki
  • marchew
  • ½ cebuli
  • ½ pietruszki
  • jabłko
  • ocet winny 
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, liście laurowe

 

Rozczyn:  rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Do dużej miski wsyp szklankę mąki, dolej mleko z rozpuszczonymi drożdżami oraz dużą szczyptę soli. Dodaj również 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj wszystko łyżką do rozpuszczenia się i połączenia składników. Odstaw do wyrośnięcia na ok. pół godziny.

Po upływie tego czasu dosyp pozostałą część mąki, roztopione i przestudzone masło, jajko oraz żółtka. Wyrób masę na gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto będzie wyrastać, można przejść do kolejnych etapów przygotowywania pasztecików. Wypłucz mięso, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dorzuć wątróbkę oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Dorzuć przyprawy, poza majerankiem oraz pieprzem. Gotuj wszystko do miękkości, a później zmiel w maszynce. Przypraw mięso majerankiem i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj i pokrój wzdłuż na pasy o szerokości ok. 15 cm. Nakładaj farsz wzdłuż ciasta, ale tylko u góry, po czym przykryj je dolną częścią i pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto można kroić dowolnie, albo w kwadraty, albo po skosie, wedle upodobań:-). Piecz paszteciki na złoty kolor w temp. 180ºC przez ok. 25-30 minut.

Barszcz: wszystkie warzywa pokrój na talarki. Wrzuć do garnka, przypraw odrobiną soli. Dodaj ziele angielskie oraz dwa liście laurowe. Gotuj barszcz na mniejszym ogniu. Po upływie 10 minut dodaj pokrojone w cząstki jabłko. Gotuj dalej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec przecedź barszcz i przypraw go majerankiem, octem oraz pieprzem. Podawaj z gorącymi pasztecikami.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: