Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0307.20140

445

Pappardelle z sosem śmietanowo-szpinakowym

Ponoć włoskie ‘pappare’ oznacza: pożerać, pochłaniać, pałaszować. Z tymi czasownikami kojarzy mi się właśnie kuchnia włoska:-). Prostota, intensywny smak i aromat. Przeczytałam w książce Penelope Green Na północ od Capri, że niektórzy Włosi uznają za niewłaściwe podawanie makaronu z większą niż trzy ilością składników. W myśl tej opinii u mnie w kuchni jest dzisiaj niewłaściwie;-). Przygotowałam na obiad makaron z sosem, który na pewno stosujecie w swojej kuchni. Oto moja wersja sosu z kurczakiem, szpinakiem i śmietaną:-).

 

Sos:

  • ½ szklanki słodkiej śmietany 18%
  • ½ pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

Makaron:

  • 2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • odrobinę ciepłej, przegotowanej wody

Makaron: jajka najlepiej wcześniej roztrzepać. Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie i wlej jajka. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i mieszaj je delikatnie z mąką dolewając w razie potrzeby wodę. Dolej też olej i wyrób wszystko na gładkie, sprężyste ciasto. Odłóż je na ok. 15 minut, przykryj ręcznikiem kuchennym. "Odpoczywanie" ciasta nie jest to konieczne. Podsyp blat odrobiną  mąki i rozwałkuj ciasto na cienki placek lub przepuść przez maszynkę do makaronu. Pappardelle to dłuższy i szerszy makaron, więc potnij ciasto na placki ok. 20-25 cm długości i zwijaj w rulon, po czym potnij na półtoracentymetrowy makaron i szybko rozwiń, aby się później nie posklejał.

 Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.

Sos:  pokrój filet na dużą kostkę i podsmaż na patelni lub w rondelku. Dodaj szpinak, pokrojony drobno por oraz posiekany czosnek. Całość powinna się poddusić przez ok. 15-20 minut. Później dodaj śmietanę oraz przyprawy do smaku. Pozostaw na małym ogniu i mieszaj przez 2 minuty. Podawać od razu z gorącym makaronem:-). Polecam dodawanie makaron do sosu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: