Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2008.20170

225

Omlet z cukiniowym pad thai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeżeli spróbowaliście kiedykolwiek kuchni tajskiej, to nazwa „pad thai” nie jest Wam obca. W Tajlandii danie to króluje wśród ulicznych sprzedawców i jest zazwyczaj przygotowywane w woku. W domowych warunkach można je również przygotować na głębokiej patelni z bardzo różnymi dodatkami.

Jak widzicie na zdjęciu, moja psina Gilda, też kręciła sie wokół jedzenia-zresztą, jak zawsze, gdy coś robię w kuchni;-). A nuż coś spadnie ze stołu?:-).

 

 

 

Pad thai:

  • 2 średnie cukinie
  • 50 g zwartego tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • 2 cm imbiru
  • 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia
  • łyżka prażonych orzechów ziemnych
  • 3 jajka
  • sól

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • 1/2 posiekanej czerwonej papryczki chili

 

Umyj cukinie i pokrój je w cienkie paski obieraczką do warzyw, nadając im kształt cienkich „wstążek”. Tofu odsącz i pokrój w kostkę. Dymkę posiekaj oddzielając część zieloną od białej. Odłóż łyżkę zielonej części na później. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Imbir pokrój w paski.

Wszystkie składniki sosu zagotuj do rozpuszczenia cukru. Odstaw. Dwie łyżki dodaj do tofu, wymieszaj.

Na głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wrzuć białą część dymki, czosnek oraz imbir, smaż przez chwilę. Zsuń warzywa na bok patelni, a na olej wrzuć zamarynowane tofu. Smaż przez 2-3 minuty do zrumienienia, po czym także zsuń na bok. Na patelnię wlej jeszcze łyżkę oleju i wrzuć cukinię. Smaż często mieszając. Po minucie wlej sos. Kiedy całkowicie prawie odparuje, dodaj zieloną część dymki oraz orzechy. Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż pad thai do miski.

Jajka rozbełtaj z solą. Rozgrzej pozostały olej i usmaż na nim albo dwa cienkie omlety, albo jeden grubszy. Na omlet/ty wyłóż porcję pad thai, posyp resztą zielonej dymki i zawiń, zamykając smażone warzywa w środku. Podawaj gorące.

Smacznego:-)

 

* Przepis pochodzi z książki Dominiki Wójcik "Warzywo. 100 sposobów na jarzynę", z moimi zmianami.

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: