Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2906.20140

660

"Odwrócone gołąbki" w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Odwrócone gołąbki", czyli nic innego, jak mięso z ryżem i kapustą w środku, coś na kształt kotletów. Przyznam się Wam szczerze, że nie przepadam za siekaniem kapusty, ale uwielbiam samą kapustę:-). Kluczem do sukcesu jest jej bardzo drobne posiekanie. To bardzo ważne, w przeciwnym przypadku gołąbki mogą się rozsypywać na patelni. Czuję, że przypadną Wam do gustu, bo są po prostu pyszne:-).

ok. 25 gołąbków, do czasu podanego w zegarze należy doliczyć jeszcze czas duszenia gołąbków na patelni

 

Gołąbki:

  • ok. ½ kg białej kapusty (moja główka była ogromna, posiekałam 1/3)
  • 1 woreczek ryżu
  • 20 dag pieczarek
  • 70-80 dag łopatki wieprzowej
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju chili
  • olej do smażenia
  • 2-3 jajka
  • sucha bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta
  • przyprawy: słodka papryka w proszku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

 

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Gołąbki: ugotuj ryż w nieposolonej wodzie. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Kapustę posiekaj bardzo drobno. To samo zrób z pieczarkami.  Wymieszaj wszystko w dużej misce, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaj jajka, wyciśniętą bułkę i przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki oraz gałki, a także sporo soli i tyle pieprzu, ile lubisz:-). Uformuj mniejsze kulki. Rozgrzej dobrze patelnię, wlej dwa rodzaje oleju. Obtaczaj gołąbki w bułce tartej i smaż przez kilka minut z każdej strony. Przewracaj je ostrożnie, żeby się nie rozwaliły. Gdy już usmażysz wszystkie gołąbki, to przełóż je na kolejną, dużą patelnię.

Sos pomidorowy: połącz wszystkie składniki w garnku, dodaj przyprawy. Niech całość pogotuje się 5-10 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu, zalej gołąbki sosem. Duś na małym ogniu i przewracaj je dość często. W razoie potrzeby podlej wodą. Gołąbki muszą być zakryte, i tak prawie wszystko wchłoną. Pod koniec dorzuć posiekany szczypiorek. Gołąbki będą dobre po ok. 2 godzinach, odgrzewane są jeszcze lepsze;-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: