Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1009.20160

820

Odwrócone ciasto ze śliwkami

W sezonie na śliwki to ciasto koniecznie powinno zagościć na Waszym stole:-). Zazwyczaj robiłam je z samą mąką pszenną. Dzisiaj jednak połączyłam mąkę pszenną z mąką orkiszową. Wilgotne, nie za słodkie ciasto znika dość szybko z talerzy. Sami się przekonajcie:-).

 

  • 700 g śliwek, najlepiej węgierek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 70 g masła+1 łyżka
  • 2 łyżki syropu waniliowego
  • szkl. przesianej mąki pszennej
  • szkl. mąki orkiszowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru

+ użyłam okrągłej formy o średnicy 23 cm

+ papier do pieczenia

Przygotuj śliwki. Wydrylowane przekrój na pół, odłóż.

W jednej misce połącz suche skłądniki: oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj miękkie masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj jajko, skórkę z cytryny, wanilię. Partiami dodawaj kefir oraz suche składniki. Nie miksuj, tylko mieszaj łyżką lub szpatułką do połączenia składników.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Rozprowadź masło, po czym wysyp równomiernie cukier. Na tak przygotowane dno wyłóż śliwki rozcięciem ku górze. Na śliwki wylej ciasto, rozprowadź równomiernie. Ze śliwek może w trakcie pieczenia wypływać sok, więc polecam położyć dodatkowo pod blaszkę kolejny kawałek papieru do pieczenia.

Piecz ciasto w temp. 180°C przez 50 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wyciągnij ciasto z piekarnika, zostaw do wystudzenia. Podawaj dnem do góry posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: