Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2303.20170

335

Nuggetsy z pieczonymi warzywami

 

 

Kto z dzieci, czy też nas-dorosłych, nie lubi nuggetsów?:-) Wybrałam kurczaka z ekologicznej uprawy i przygotowałam go z pieczonymi warzywami. Nuggetsy można podawać z ketchupem lub innymi, ulubionymi sosami. Dzięki maślance jest bardzo soczysty, dosłownie rozpuszcza się w ustach:-).

Nuggetsy:

  • 70 dag piersi z kurczaka
  • 80 g słonych krakersów
  • maślanka
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona, słodka papryka, kurkuma

Warzywa:

  • 2 bataty
  • 2 pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Nuggetsy: mięso z kurczaka pokrój na mniejsze cząstki, wzdłuż: długość ok. 7-8 cm, szerokość: 2 cm. Wrzuć mięso do miski, zalej maślanką i wymieszaj, aby dotarła do każdej cząstki mięsa. Wstaw na noc do lodówki.

Nazajutrz włóż krakersy do folii i potłucz wałkiem lub zmiel je w mikserze. Tak przygotowaną panierkę krakersową przypraw, wymieszaj. Soli można nie dodawać w ogóle, albo tylko odrobinę, jak lubicie. Mięso otrzep z maślanki, ale nie za bardzo, ponieważ panierka musi się przykleić do mięsa. Obtaczaj każdy kawałek kurczaka w panierce. Połóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temp. 220 ºC.

Warzywa: obrane warzywa pokrój w cienkie słupki, wrzuć na blaszkę. Polej oliwą, posyp oregano oraz przyprawami. Piecz warzywa w temperaturze 220 ºC przez 40-45 minut, aż będą miękkie. Bataty pieką się szybciej niż pietruszka.

Podawaj gorące nuggetsy z pieczonymi warzywami i ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: