Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1710.20130

450

„Naleśnikowy makaron” ze śmietanowym sosem

Danie jest pyszne, po prostu. Ale nie ma się co dziwić, w końcu to połączenie boczku, śmietany, czosnku… Prawie jak carbonara, ale nie do końca, bo dorzuciłam również brokuły i pieczarki. Pokrojone naleśniki do złudzenia przypominają pappardelle. Danie jest baaaardzo sycące.

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka+1 żółtko
  • 330 g mąki
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • ½ łyżki posiekanej kolendry
  • 15 dag wędzonego, chudego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150 g brokułów
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz

Naleśniki: do większego garnka wlej wodę, mleko, jajka i wszystko wymieszaj. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj trzepaczką lub widelcem, aby nie było grudek. Przypraw ciasto solą, pieprzem oraz szczyptą kurkumy. Dosyp także pietruszkę. Usmaż naleśniki na oleju.  Nie muszą być bardzo cienkie. Mi wyszło 10 naleśników.  Pozostaw je do wystygnięcia.

Sos: roztop masło w garnku, wrzuć pokrojony w cienkie paski boczek, niech się podsmaży ok. 5 min na małym ogniu. Dorzuć posiekaną cebulę, niech się poddusi razem z boczkiem kolejne 10 min. Następnie wrzuć pokrojone w plastry pieczarki oraz brokuły pocięte na mniejsze cząstki. Wlej szklankę  wody i niech wszystko się gotuje na małym ogniu. Mieszaj dość często. Jak brokuły będą miękkie, dodaj posiekany czosnek, rozbełtane żółtko, aby zagęściło sos, dolej śmietanę.  Jeżeli uważasz, że sos jest za rzadki, to możesz podbić łyżką mąki. Przypraw całość porządnie solą i pieprzem, aby sos nie był mdły. Na koniec dolej sok z cytryny, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty.

Zimne naleśniki możesz zwijać pojedynczo  w rulon i kroić ostrym nożem na „makaron”. Jak już pokroisz wszystkie w paski, to do miski wlej odrobinę oliwy, aby się nie sklejały. Po ich pokrojeniu, polej sosem, podawaj od razu.

Smacznego:-)​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: