Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2002.20140

335

Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym

Wegetariańskie naleśniki ze szpinakiem nadają się na obiad, kolację i okolicznościowe przyjęcia. Polecam:-).

 

  • ½  szklanki mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 g szpinaku (rozmrożonego)
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 cebula
  • ¾ szklanki wody
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka

Sos czosnkowy: przygotowania najlepiej rozpocząć od sosu, będzie się w międzyczasie „przegryzał”. Przygotuj miseczkę, wlej do niej jogurt, dodaj do niego rozgnieciony w prasce czosnek oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Naleśniki: weź naczynie, w którym będziesz przygotowywać  ciasto na naleśniki. Wlej do niego wodę
i mleko, wbij jajko i wsyp mąkę, wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dorzuć przyprawy i pół łyżeczki suszonej pietruszki. Ja zawsze robię ciasto bardziej rzadkie. Łatwiej się rozprowadza po patelni, a ciasto jest później cudownie delikatne. To także zasługa dodanego mlekaJ. Usmaż naleśniki.

Farsz: posiekaj dość drobno cebulę i podduś ją na maśle. Dodaj szpinak i dobrze przypraw.

Na każdego naleśnika dodaj farsz, rozprowadź, zwiń w rulon. Tak przygotowane podsmaż lekko na patelni. Podawaj gorące z sosem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: