Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1201.20160

330

Naleśniki po meksykańsku

Bardzo pikantne naleśniki z meksykanskim farszem świetnie się nadadzą się jako drugie danie. Doskonale też nadają się na kolację. Z możliwością odgrzewania i koniecznie z dodatkiem ulubionego sosu:-).

 

Naleśniki:

  • ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki orkiszowej
  • ¾ szkl. mleka
  • 2 łyżki wody
  • olej do smażenia
  • przyprawy: łyżka słodkiej czerwonej papryki, sól, świeżo zmielony pieprz

 

Farsz:

  • 250 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina cukru do smaku
  • przyprawy: sól, chili w proszku

+ dodatkowo dwie łyżki startego, żółtego sera

Naleśniki: wsyp do naczynia oba rodzaje mąki oraz przyprawy, dodaj jajko oraz pozostałe mokre składniki. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż na 10-15 minut. Usmaż naleśniki na oleju. Ja zrobiłem je mniejsze od tradycyjnych, wyszło mi 6 sztuk.

Farsz: wlej trochę oleju na patelnię, dodaj posiekaną drobno cebulę. Jak się trochę podsmaży, to dodaj mięso, posól. Smaż je na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodaj odsączone: fasolę i kukurydzę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory. Niech wszystko poddusi się na małym ogniu. Dodaj przyprawy do smaku. 

Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj ciasno i układaj je w naczyniu do zapiekania. Posyp odrobiną oleju, posyp serem i zapiekaj w temp. 230°C przez 10 minut. Podawaj z ulubionym sosem: ziołowym, majonezowym, czosnkowym, etc.

Smacznego:-)

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: