Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1904.20170

420

Nadziewany kurczak

Lubicie kurczaka? Jeżeli tak, to na pewno zasmakujecie w jego nadziewanej wersji:-). Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i pod przykryciem, kurczak jest soczysty i delikatny.

  • 1,8 kg kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 pietruszki
  • marchew
  • 1/2 pora
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g masła
  • oliwa
  • suszony tymianek
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, kurkuma, curry

+metalowe szpikulce do szaszłyków

Dzień wcześniej przygotuj kurczaka. Wyluzuj go, czyli pozbaw kości. Tak, z tym jest trochę więcej pracy, ale nie jest to trudne. Tutaj znajdziecie instrukcję krok po kroku. Wyluzowanego kurczaka posyp solą i pieprzem, również wewnątrz. Posyp odrobiną tymianku, a do środka włóż pokrojony w plastry ząbek czosnku, przykryj i wsadź kurczaka na noc do lodówki.

Nazajutrz przygotuj farsz. Pieczarki, cebulę, por, pietruszkę oraz marchew pokrój drobno. Wymieszaj w misce z odrobiną oliwy i przyprawami. Kurczaka posyp dodatkową porcją przypraw: kurkumy, curry, pieprzu, majeranku. Do wnętrza kurczaka włóż masło oraz farsz. "Pospinaj" kurczaka przy szyi i kuprze szpikulcami tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.

Piecz kurczaka w żaroodpornym naczyniu, w temp. 150ºC przez godzinę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: