Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0808.20140

220

Mus czekoladowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ten deser z powodzeniem można nazwać również czekoladową rozkoszą…:-). Pyszny deser to nic innego, jak połączenie kogla mogla, bitej śmietany oraz czekolady. Czy ten opis Was przekonuje?:-) Mam taką nadzieję, bo naprawdę warto przygotować tę ucztę dla podniebienia;-).

 

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mlecznej czekolady
  • 150 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej, min. 3 h w lodówce)
  • 50 ml  brandy lub dowolnego likieru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • szczypta chili
  • kilka malin do ozdoby

 

Do  małego garnka włóż połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, dodaj masło oraz szczyptę chili. Rozpuść całość na małym ogniu, dodaj alkohol i dobrze wymieszaj, odstaw. Ubij na gładką masę żółtka z cukrem. Masę trzeba miksować tak długo, aż nie będzie wyczuwalny cukier. Ubij na sztywno schłodzoną śmietanę, dodaj do niej żółtka oraz przestudzoną masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszaj i przełóż do szklanek lub pucharków. Wstaw do lodówki na min. 5 godzin. Udekoruj malinami lub startą czekoladą czy keksami z bitej śmietany.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: