Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1508.20140

510

Muffiny z borówką amerykańską

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wykorzystałam przepis Nigelli Lawson i zrobiłam muffinki z borówkami. Świetnie smakują ciepłe z masłem lub same:-). Koniecznie weźcie je do pracy, aby zjeść z kawą lub herbatą, a na pewno nie straszne Wam będą raporty, narady, kalkulacje czy konsultacje;-).

 

Zawsze zamieszczam czas samego przygotowania jedzenia. Nie wliczam nigdy czasu pieczenia/mrożenia/marynowania, etc.

10 muffinek

 

  • 200 g borówki amerykańskiej
  • 1 duże jajko
  • 75 g drobnego cukru
  • 250 ml maślanki
  • 75 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Stop masło i odstaw na bok, aby przestygło. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, sodę, proszek i sól, natomiast w drugiej składniki mokre: maślankę, przestudzone masło, jajko. Wlej płynne składniki do sypkich i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką. Wrzuć umytą borówkę i wymieszaj ją krótko z ciastem. Ja dodałam dodatkowo trochę otartej skórki z cytryny.

Nałóż ciasto łyżką do wyłożonych papilotek, na wysokość ¾.

Piecz muffinki w temp. 200°C przez ok. 20 minut, do momentu zezłocenia.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: