Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0512.20150

620

Mikołajkowe muffinki z gruszką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bardzo aromatyczne, wilgotne muffinki z zatopioną gruszką. Wyglądają efektownie i ciekawie, ale jeszcze lepiej smakują:-).

  • 2 i 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W jednej misce połącz wszystkie składniki mokre, czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kardamon i cynamon, a drugiej natomiast składniki mokre: olej, jajka oraz jogurt. Wymieszaj trzepaczką, widelcem lub rózgą mokre składniki, po czym dodaj je do suchych i wymieszaj wszystko dokładnie. Obierz gruszki, zetnij dół (będą się lepiej trzymały w cieście) i pokrój je na ćwiartki. W jednej części gruszki pozostaw ogonek. Nakładaj ciasto do 3/4 wysokości foremek, po czym dodaj na środek cząstkę gruszki.

Piecz muffinki w temp. 200 C ok.20-25 minut lub do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego:-)

Przepis pochodzi z miesięcznika "Kocioł".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: