Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0304.20150

840

Mazurek czekoladowo-bakaliowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oprócz tradycyjnej babki wielkanocnej, czy też keksa, przygotowałam mazurek. Wybór padł na mazurek czekoladowy ze sporą ilością bakalii. Efekt? Nie wiem, czy mazurek doczeka Wielkanocy...:-).

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1/2 kostki masła
  • 1 żółtko

Składniki na masę:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20 dag dowolnych bakalii
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
  • płatki migdałów do dekoracji

+ kwadratowa lub okrągła blacha

Z wymienionych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, przełóż na blaszkę, nakłuj widelcem i wsadź do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu zacznij piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. Wyciągnij ciasto, przestudź. Pokrojone bakalie wrzuć na ciasto.

Ugotuj syrop z cukru, startej skórki pomarańczowej i z 3 łyżek wody. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj startą czekoladę. Wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zalej bakalie czekoladowym sosem. Udekoruj całość płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gdy masa będzie już zimna, wsadź mazurek do lodówki. Można jeść już po dwóch godzinach.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: