Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1804.20140

1020

Marmurkowa babka piaskowa

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki kakao

+forma do pieczenia (ja miałam okrągłą o średnicy 20 cm)

Margarynę roztop, przestudź. Cukier zmiksuj z jajkami i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do zmiksowanej masy i miksuj na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj roztopioną margarynę oraz esencję, wmieszaj w całość. Przelej 3/4 części masy do oddzielnej miski i dosyp kakao, zmiksuj, aby nie było grudek.

Przygotuj formę, rozetrzyj trochę margaryny lub masła na ściankach i wlej ciasto. Najpierw wlej trochę białej części, później kakaowej, a na koniec znowu białej. Widelcem lub łyżką delikatnie zamieszaj ciasto w niektórych tylko miejscach. Uzyskasz ładny, marmurkowy efekt:-).

Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut lub to tzw. suchego patyczka.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: