Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2607.20190

220

Malinowo-porzeczkowe ptasie mleczko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domowe ptasie mleczko jest banalnie proste w wykonaniu:-) Jest mocno owocowe dzięki sezonowym owocom. Koniecznie wypróbujcie poniższy przepis, a na pewno będziecie do niego powracać;-). Moje dzisiejsze ptasie mleczko to zdecydowanie wersja fit.

  • 400 g wymieszanych owoców: maliny, porzeczki
  • 300 g naturalnego serka homonigezowanego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka

Zmiksuj krótko owoce, po czym przetrzyj je przez gęste sitko. Do tak powstałego soku dodaj serek homogenizowany oraz cukier. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuść żelatynę w dwóch łyżkach gorącej wody, wlej do masy, wymieszaj. Tak powstały krem przelej do plastikowego pojemnika na wysokość ok. 2 cm. Wstaw do lodówki, aby krem stężał.

Przygotuj polewę czekoladową: wszystkie składniki należy umieścić w garnku i roztopić na małym ogniu. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić.

Gdy krem będzie miał konsystencję galarety, pokrój go na w miarę równe kawałki. Każdy kawałek zanurzaj w czekoladzie i delikatnie wyciągaj łyżką na talerz, bądź inne, szklane naczynie. Tak przygotowane ptasie mleczko wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: