Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0706.20160

315

Makaron ze szparagami i boczkiem

Makaron z takimi dodatkami zrobicie naprawdę szybko, a efekt zadowoli nie tylko miłośników szparagów:-).

  • 200 g makaronu wstążki
  • 5-6 plastrów wędzonego lub parzonego boczku
  • pęczek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • łyżka masła
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 15 g ulubionego sera, np. parmezanu, grana padano
  • koperek do posypania
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Ugotuj makaron, zeby był al dente. Z umytych szparagów odłam końcówki i ugotuj je w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Nie gotuj ich do całkowitej miękkości. Pozostaw pół szklanki wody ze szparagów i wlej do makaronu. Szparagi pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka z makaronem. Boczek pokrój w paski, podsmaż na patelni. Ja użyłam dość chudego boczku, więc dodałam też łyżkę masła. Całość przełóż do garnka. Trzymaj makaron na małym ogniu i mieszaj dość często. Przypraw do smaku, dodaj odrobinę startej gałki oraz śmietanę i oliwę z oliwek, jeżeli uważasz, że makaron jest za suchy.

Podawaj ze startym serem i koperkiem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: