Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1412.20170

235

Makaron z brukselką i parmezanem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dzisiaj proponuję Wam domowy makaron z prostymi, wegetariańskimi dodatkami: brukselką, oliwkami, parmezanem. W myśl zasady: w prostocie siła;-).

 

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej
  • 150 g ugotowanej brukselki                                                        
  • 100 g parmezanu
  • kilka czarnych oliwek
  • zielony pieprz w zalewie (opcjonalnie)*
  • świeże oregano
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, zrób w niej wgłębienie. Jajka rozkłóć widelcem i dodaj do mąki. Wlej odrobinę oleju. Zacznij zagarniać nożem lub dłonią jajka i wymieszaj je delikatnie z mąką. Zagnieć gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkuj dość cienko i potnij na długie placki, każdy podsypując mąką. Ciasto posiekaj drobno na makaron, po czym ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.

Obierz brukselkę, przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie. Parmezan zetrzyj na tarce (ja kupiłam już starty). Oliwki pokrój na plasterki. Wrzuć makaron na głęboką patelnię, dodaj ugotowaną brukselkę, oliwę z oliwek, oliwki oraz zielony pieprz. Wymieszaj całość, trzymaj makaron na małym ogniu często mieszając, aż wszystkie składniki dobrze się wymieszają. Przypraw do smaku. Na koniec dodaj parmezan oraz oregano, wymieszaj.

Smacznego:-)

* Jeżeli go dodajecie, to uważajcie na ilość-jest bardzo ostry:-).

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: