Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0302.20160

215

Makaron po chińsku z warzywami

Makaron z fasoli mung smaży się dość szybko, najlepiej na grubej, głębokiej patelni lub w woku. Do makaronu dodałam same warzywa oraz grzyby mun. To orientalne danie polecam zarówno na obiad, jak i lunch czy kolację:-).

 

  • 100 g makaronu z fasoli mung
  • 15 g grzybów mun
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • olej do smażenia
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 1-2 łyżki sosu słodko-pikantnego z chili (w zależności od upodobania)
  • 7-8 cm pora
  • łyżeczka oleju chili
  • przyprawy: słodka papryka, sól, kolendra w proszku, liście laurowe w proszku (można utrzeć w moździeżu)

 

Makaron namocz w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym włoż do lekko posolonego wrzątku na 5-6 sekund. Wyciągnij, odcedź. Namocz również grzyby, niech zmiękną. Wszystkie warzywa pokrój na cienkie paski. Wrzuć je na patelnię i smaż na oleju, często mieszając. Dorzuć od razu grzyby i smaż dalej, aż całość trochę zmięknie, ale pozostanie chrupiąca. Wsyp do warzyw przyprawy do smaku oraz dodaj sos rybny i słodko-pikantny. Mieszaj nieustannie zawartość patelni, na koniec dodaj makaron, niech nasiąknie warzywami i sosami.

Podawaj gorący. Makaron najlepiej jeść pałeczkami. Jesteśmy wtedy zdecydowanie bliżej orientu:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: