Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1005.20181

220

Leniwe z serem i sosem malinowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kluski leniwe, szagówki z serem, czy kopytka-to różne nazwy dotyczące tej samej potrawy:-). Myślę, że kluski leniwe gościły i nadal goszczą na stole w każdym polskim domu. To świetna opcja dla tych, którzy lubią obiady na słodko:-).

Leniwe:

  • 120 g mąki pszennej
  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 małe jajko

Sos malinowy:

  • 150 g malin
  • 1 i ½ łyżki brązowego cukru

 

Ser rozgnieć widelcem. Wymieszaj na stolnicy mąkę z jajkiem i serem. Zagnieć miękkie ciasto i uformuj wałek, po czym pokrój go na kawałki. Gotuj kluski w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię i od tego momentu przez ok. 2 minut.

Umieść maliny w małym garnku, dodaj 1/4 szklanki wody i cukier. Zagotuj krótko, po czym zmiksuj. Polej leniwe gorącym sosem i podawaj od razu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeKarolinaLeniwe po prostu pyszne :-) I też bardzo proste nawet jak dla mnie kulinarnego leniucha :-) Córeczce aż się uszy trzęsły :-) Polecamdodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: