Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0212.20130

690

Łazanki

Zaczął się grudzień. Coraz bliżej świąt Bożego Narodzenia:-) Na moim blogu pojawią się w grudniu zarówno zwykłe potrawy, jak i również te świąteczne. Dzisiaj proponuję łazanki z kapustą. To danie zawsze serwujemy na  święta. Nadaje się ono również na zwykły, codzienny obiad.

 

  • 200 g makaronu typu łazanki (ugotowanego al dente)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • 60 dag schabu wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • olej
  • 20 dag pieczarek
  • 10 g dowolnych suszonych grzybów
  • przyprawy: majeranek, mielony kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

 

Przygotuj garnek z grubszym dnem, wlej trochę oleju i dobrze rozgrzej całość. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć do garnka, niech się poddusi ok. 5 minut. Wymyj dobrze mięso, pokrój je na małe kawałki i wrzuć również go garnka. Posól trochę. Wlej szklankę wody, niech całość poddusi się na mniejszym ogniu ok. 20 minut. Lepiej, aby mięso było prawie miękkie, zanim dorzuci się kapustę. Po tym upływie czasu dorzuć kapustę, zetrzyj marchewkę i również wrzuć do garnka. Wrzuć przyprawy, a także pokruszone w dłoni suszone grzyby i pokrojone w plastry pieczarki. Wlej kolejną szklankę wody oraz trochę oleju. Mieszaj całość na małym ogniu dość często, tak, jak bigos. Niech wszystkie składniki dobrze się połączą z przyprawami. Dodaj wcześniej ugotowany makaron, a na koniec posiekaj drobno czosnek i dorzuć do garnka. Danie będzie gotowe po ok. godzinie.

Łazanki są świetne od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakują odgrzewane, podobnie jak bigos:-).

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: