Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2307.20170

420

Kurczak z ciecierzycą

Danie jednogarnkowe: kurczak z warzywami i ciecierzycą-sycące, smaczne i dla każdego:-).

  • 80 dag kurczaka (udka i podudzia)
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 1/2 kiełbasy chorizo
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g ciecierzycy
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 3/4 szkl. sosu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • świeża mięta
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz

Ciecierzycę zalej zimną wodą, odstaw na kilka 4-5 godzin. Po upływie tego czasu ugotuj ciecierzycę do miękkości w wodzie z dodatkiem soli.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem masła i podsmaż na niej kurczaka, ok. 5 minut. Odłóż mięso na talerz, a na patelnię dodaj posiekaną cebulę oraz por. Smaż na małym ogniu, aż się nieco przyrumienią. Dodaj pokrojone w plastry chorizo, a także pokrojoną w paski paprykę. Podsmaż krótko, mieszaj dość często, po czym dodaj kurczaka. Wlej wino i dodaj sól do smaku. Niech kurczak poddusi się ok. 15 minut w winie.

Pomidory zalej wrzątkiem na kilkanaście sekund, po czym obierz je ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki omijając gniazda nasienne. Wrzuć pomidory na patelnię, po czym zalej sosem pomidorowym oraz dodaj gałązki mięty. Dodaj pieprz i duś pod przykryciem ok. 30 minut. Na koniec dodaj odsączoną ciecierzycę, wymieszaj całość dokładnie i duś jeszcze przez 10 minut. Posyp danie świeżo posiekaną miętą lub pietruszką.

Kurczaka można jeść zarówno samego, jak i z ryżem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: