Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0202.20140

330

Kurczak curry

Śmiało mogę powiedzieć, że uwielbiam to danie, jak wszystko, co zawiera mleczko kokosowe. Zastanawiam się tylko, dlaczego dopiero teraz dzielę się z Wami moją wersją kurczaka curry?:-). Zawsze dodaję do kurczaka warzywa, a zwłaszcza marchewkę z groszkiem. Polecam takie zestawienie.

 

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag mrożonej marchewki z groszkiem
  • 30 dag fileta z kurczaka
  • 10 dag mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 i ½ woreczka ryżu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 puszka mleka kokosowego (dodałam dużą, uważam, że mała, czyli 165 ml to za mało do tego dania)
  • 1 cm startego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, papryka słodka, sól, pieprz

 

Wykonanie: posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle, posól, dorzuć warzywa i duś ok. 10 minut. Przygotuj większą patelnię lub rondelek, pokrój kurczaka na takie kawałki, jakie lubisz, dorzuć do warzyw i duś całość kolejne 10 minut.

W międzyczasie ugotuj ryż tak, aby był lekko twardy. Wlej mleczko kokosowe na patelnię, wrzuć przyprawy:  łyżeczkę curry, ¼ łyżeczki papryki słodkiej, sól i pieprz do smaku oraz posiekany czosnek i starty imbir. Mieszaj całość dość często, na koniec dosyp ryż i duś do momentu, aż wszystko będzie miękkie. Ja lubię mieszać ryż z pozostałymi składnikami, jak nie lubicie, to zawsze można to oddzielić i ugotować wcześniej ryż do miękkości.

Na koniec posyp wszystko posiekaną kolendrą i gotowe!:-)

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry
grupa MTMdesign: